LFP accu's

De ideale vervanging voor lood accu's.
Veel gebruiksvriendelijker en een derde van het gewicht.

LFP accu's worden in een breed scala van toepassingen gebruikt, zoals elektrisch aangedreven transportfietsen, boten, caravan movers en stationaire energieopslag.

Type lithium accu's

In de categorie Lithium-ion accu`s zijn diverse varianten verkrijgbaar waarin, door variatie in de chemie van de kathode opbouw, bepaalde eigenschappen aangepast kunnen worden.

Bekende varianten zijn Lithium Mangaan Oxide (LiMn2O4), Lithium Cobalt Oxide (LiCoO2) en Lithium Nikkel Mangaan Cobalt Oxide (LiNiMnCoO2 of NMC)

De Lithium-ijzerfosfaat accu (LiFePO4) vaak ook afgekort met LFP-accu, is zo`n accu variant.

 

 

 

Energiedichtheid

De ED (energiedichtheid in Wh/kg)  geeft aan hoeveel energie er in een accu per gewicht kan worden opgeslagen. De ED voor een loodaccu is met 30Wh/kg betrekkelijk laag. De ED voor Li-ion accu’s ligt tussen 100 en 200 Wh/kg. De LFP-accu bevind zich meer naar de onderkant van dit bereik. De ED van Lithium-ion-accu`s is dus meer dan 3x zo hoog dan van  loodaccu`s.

Bij de E-bikes (stadsfietsen of toerfietsen) maken wij voornamelijk gebruik van  Li-NCM cellen waarvan de ED meer naar de bovenkant van het bereik ligt.

Speelt de ED echter een iets minder belangrijke rol (bakfiets), dan kan LFP een betere keuze zijn, omdat deze accu op alle andere eigenschappen veel beter scoort.

Voordelen van de Veria LFP accu's

✓ Laag gewicht en hoge capaciteit

Vanwege de hogere energiedichtheid in vergelijking met lood-accu`s zijn de LFP-accu's licht in gewicht en compact van formaat. Lood accu's mogen maar tot 30% - 40%  ontladen worden, anders kan er beschadiging optreden. LFP accu's zijn robuuster en kunnen volledig ontladen worden. Maw LFP accu's hebben de totale gespecificeerde capaciteit ter beschikking.

✓ Oplaadsnelheid

LFP-accu's kunnen met een hoge oplaadstroom (oplaadstroom vaak gelijk aan ontlaad stroom) geladen worden, waardoor de LFP-accu veel sneller geladen kunnen worden dan traditionele loodzuur accu's. In dien nodig kunnen LFP-accu’s in één uur volledig worden opgeladen.

✓ Lagere kosten per kilowattuur

De aanschafprijs van LFP is aanzienlijk hoger dan die van lood-accu`s, maar door de veel langere levensduur (tot wel tien keer langer) resulteert dit op de langere termijn in lagere kosten per kilowattuur.

 

✓ Veiligheid

LFP accu's hebben een veel lagere kans op thermal runaway in vergelijking tot andere lithium ion accu's. LFP accu's zijn de meest veilige lithium accu's.

✓ Lange levensduur

De levensduur van de gangbare Li-ion en Lood-accu`s bedraagt gemiddeld niet veel meer dan 500 laad-cycli. LFP vormt hierop een grote uitzondering en haalt makkelijk 2000 cycli en bij milde belasting ver boven 5000 cycli

✓ Minder milieubelasting

LFP-accu zijn veel milieuvriendelijker en duurzamer dan loodzuur accu's. Anders dan andere lithium accu's bevatten LFP accu's minder moeilijk winbare grondstoffen zoals kobalt en nikkel.

✓ Geen onderhoud

LFPaccu's hoeven nooit bijgevuld te worden met accuzuur zoals loodaccu's. Door de lage zelfontlading kunnen LFP accu's lange periode (winter) zonder bijladen opgeslagen worden. LFPaccu's kunnen niet lekken zoals traditionele loodaccu's.

 

Specificaties

SpanningAmpWhAfmetingenGewichtPrijs
VB-LFP-12V-51012 V40 Ah512 Wh195 x 171 x 133 mm6 kg€319
VB-LFP-12V-128012 V100 Ah1280 Wh260 x 171 x 208 mm11,5 kg€649
VB-LFP-24V-256024 V100 Ah2560 Wh490 x 171 x 240 mm20 kg€1179
VB-LFP-24V-138036 V 36 Ah1382 Wh260 x 171 x 208 mm12 kg € 649