Ebike Smart BMS

BMS en levensduur

De E-bike accu is opgebouwd uit een groot aantal cellen. De meest toegepaste cel is de 18650 cel (18mm dik en 650 mm lang) afhankelijk van de gekozen capaciteit bevatten onze accu`s 40, 50 of 60 van deze cellen, die deels parallel en deels in serie geschakeld zijn.

Voor een lange levensduur, veiligheid en goede werking worden de cellen bewaakt door een BMS (Battery Management System). De BMS is een essentieel onderdeel in de E-bike accu en heeft een zeer grote invloed op de levensduur van de accu.

De Li-ON accu kan niet onbeperkt herladen worden, er treed tijdens gebruik slijtage op waardoor de accu na een aantal jaar in capaciteit inboet.  De levensduur van uw fiets accu kan flink verlengd worden door verlaging van de maximale laadspanning. De instelbare oplaadspanning is een van de belangrijkste innovaties die wij doorgevoerd hebben in de BMS van onze E-bike accu. De processor in onze BMS is  geprogrammeerd voor het standaard gewenste oplaadniveau (meestal 85%). Met de drukknop op de accu kan echter ook voor 100% gekozen worden.

layout-accu
smart-BMS

BMS functies

Naast het instelbare oplaadniveau heeft onze BMS nog vele andere geavanceerde instellingen, waarvan de belangrijkste zijn:

  • Continue Balancering van de cel-spanning. Bij de meeste E-bike accu`s wordt alleen gebalanceerd tijdens opladen. Tijdens langere tijd niet gebruiken (winterslaap) kan onherstelbare onbalans ontstaan.
  • Uitgebreide temperatuur bewaking tijdens op- en ont-laden
  • Automatische omschakeling op winterslaap (60% oplaadniveau) als de accu 20 dagen niet gebruikt wordt.